Open Category List

Vonalas grafika

„A kép, nyomat matematikailag leírható vonalakból, görbékből egyenes és /vagy görbe vonalakból, és az ezekkel határolt idomokból épül fel, amelyek természetesen lehetnek színesek is.

Vektoros, vagy más néven objektumorientált ábrázolásnak nevezik. Előnye nagyításnál, kicsinyítésnél mutatkozik meg, mivel a képek nem képpontokból állnak tetszőlegesen nagyíthatók és kicsinyíthetőek. nem romlik a felbontás.

A vektorgrafikus ábrázolás alkalmasabb műszaki ábrák, egyszerű, vonalas grafikák, kiadványok, prospektusok, vagy hosszabb szövegek kezelésére.

A végeredmény minősége csak a képmegjelenítő eszköztől függ. A vektorgrafikus rajzolóprogramok a képek felépítésére egyszerű alakzatokat (téglalap, ellipszis, sokszög, stb.) és ún. Bézier görbéket (csomópontokkal, a csomópontok közt húzott görbékkel és érintőszakaszokkal felépített görbéket) használnak, Egy vektorokból álló objektumokkal felépített képen minden objektum kitölthető valamilyen színnel, viszont – mivel az objektumok jól elkülöníthető görbékből állnak – nincs lehetőségünk fototechnikai eljárások (elmosás, élesítés, homályosítás) használatára. ”
Ezek a műveletek csak a pixelgrafikus rajzolóprogramokkal végezhetőek el. A mai rajzolóprogramok képesek a vektorgrafikus rajzokat pixeles formátumúra konvertálni, amelyen aztán további módosításokat végezhetünk. Pl.: Betűből álló grafika.

knowledgebase