Ragasztószalag GYIK
 • Mi a ragasztószalag?
  A ragasztószalagok  egy anyag és egy ragasztófólia kombinációja, amit tárgyak zárására, összeragasztására, összeillesztésére használnak, ahelyett, hogy rögzítőket, pántokat, csavarokat, hevedert vagy hegesztést használnának. Ha ragasztószalagot alkalmazol a mechanikus kötőelemek helyett, akkor lehetővé válik az alacsonyabb hőmérsékleti alkalmazások használata, ami egyszerűsíti a folyamatokat. Ezenkívül a ragasztószalagok megvédik a felületet, nincs szükség a felület károsítására rögzítők vagy csavarok segítségével. A ragasztószalagok nagyszerű megoldások az automatizált termékgyártáshoz, míg a folyékony ragasztók időigényesek, mivel a ragasztás előtt a felületre kell permetezni vagy hengerelni.
 • Miből készülnek ragasztószalagok?

  A ragasztószalagok hátlapnak vagy hordozónak nevezett anyagból (papír, műanyag fólia, szövet, hab, fólia stb.) állnak. A ragasztóval bevont hátlapot hordozót ezután feltekercselik, hogy egy hosszú nagy (jumbo) szalagtekercset képezzenek. A jumbo tekercset keskeny szélességű szalagokra hasítják, hogy több ragasztószalag tekercset kapjanak. Mindegyik jumbo tekercs és összetétele egyedi, és testreszabható speciális alkalmazásokhoz sokféle kötési megoldáshoz.

 • Hogyan alkalmazzák a ragasztószalagokat?

  A ragasztószalagok lehetnek nyomásérzékenyek, hőhatásúak, vagy akár nedvességre is szükségük lehet a működéshez. Mások, mint például a latex gumik, ragaszkodnak magukhoz.

 • Ragasztószalagok legnépszerűbb típusai?

  A nyomásérzékeny ragasztók (PSA-k) szobahőmérsékleten száraz formában ragadnak jól. Szorosan ragaszkodnak a különféle felületekhez, és csak ujj vagy kéz érintését, simítását igénylik. A PSA-k hoz, nyomásérzékeny ragasztószalagokhoz nem szükséges víz, oldószer vagy hő aktiválás az anyagokhoz, papírhoz, műanyaghoz, üveghez, fához, cementhez és fémhez történő kötéshez. Az ajánlott kötési nyomás 14,5 – 29 psi = ^ 10 – 20 N / cm². A felhordás során a hőmérsékletnek mérsékeltnek kell lennie, valahol 15 celsius 59 ° F és 35 celsius 95 ° F között. Az alacsonyabb hőmérsékletek a ragasztószalag elégtelen tapadásához vezethetnek. A nagyon magas hőmérsékletek a szalag megnyúlásához vezethet amikor felhordják.

  A hővel aktivált szalag általában tapadásmentes, amíg egy hőforrás nem aktiválja. A hővel aktivált szalaghoz időkötés szükséges emelt hőmérsékleten, legalább 82 celsiuson 180 ° F-on, hogy a kötés létrejöjjön. A hőkezelt ragasztó lehetővé teszi az agresszív tapadást a nehéz felületekhez, például gumi, EPDM, PU és PVC alapú műanyagokhoz. Készíthető különféle hordozókkal, amelyek sokféle alkalmazásra alkalmasak.

  A vízzel aktivált szalag, enyvezett papírszalag egy nátronpapír hordozólapon, amely nedvesítve ragadós lesz. A vízzel aktivált szalag olcsó és dobozok, csomagok lezárására szolgál.

 • Milyen típusú ragasztókat használnak szalagokhoz?

  A feladathoz, projekthez megfelelő ragasztó kiválasztása megköveteli a felhasználás és a felhasznált hátlap vagy hordozó megfelelő megértését.
  Az akril ragasztók kiváló környezeti ellenállást biztosítanak, és gyorsabb rögzítési időt biztosítanak, mint más ragasztók.
  Az akril ragasztó széles hőmérséklet tartományban használható 0-60 Celsius között.
  Kiváló ellenállás az oxidációval szemben (napsugárzás hatására nem sárgul és nem öregszik).
  A szintetikus gumi, vagy HOT-MELT forró olvadék ragasztó egy
  olyan szintetikus gumi ragasztóanyag, amely jelentősen nagyobb tapadással rendelkezik, mint az akril ragasztó. Kíváló tartási teljesítménnyel, szakítószilárdsággal, és gyors tapadás jellemzi.
  Felhasználási hőmérséklet 5-50 Celsiusig.
  A természetes gumi, natur kaucsuk ragasztó a SOLVENT kiváló kézi és automata dobozzáró készülékekhez.
  Nagyon erős kezdeti tapadással rendelkezik, ezért nagyfokú újrahasznosított tartalommal rendelkező kartondobozok zárásához is kiváló. A legerősebb, legbiztonságosabb zárást biztosítja. Hűtőházi felhasználásra, és magas hőmérsékletre egyaránt alkalmas. Ez több mint ragasztó!
  Ez a termék a ragasztószalagok Lamborghinije!

 • Milyen anyagokat használnak a hordozóhoz?

  A ragasztószalagok és fóliák hordozó vagy hátlap anyaga szempontjából különböznek. A leggyakoribb hátlapok / hordozók.

  Papír: A papírszalagoknak papír hátlapja van.

  Szövet : A szövet anyagú hordozó hátlapja gyakran tartalmaz szőtt ruhát vagy egy szövetréteget megerősítés, extra szilárdság és hőállóság érdekében.

  Hab: A ragasztóval bevont habszalag ragasztót tartalmaz, amelyet egy bélés véd. A habot gyakran használják tömítéshez, rögzítéshez.

  Fémfólia: Alumínium, alumíniummal megerősített. Ellenállnak a lángoknak, a szélsőséges hőmérsékleteknek a magas páratartalomnak. A fémszalagokat illesztések és varratok nedvesség, gőz elleni ragasztására tervezték. Az alumíniumfóliát papírra vagy műanyag fóliákra laminálják, hogy nagyobb szilárdságot biztosítsanak. A rézfólia hátlapot többrétegű nyomtatott áramköri lapok (PCB) gyártásához használják.
  Műanyag fólia / polimer: Általában kétféle műanyag van: a hőre lágyuló műanyagok és a hőelemek. A műanyag termékek egy vagy több műanyag réteget tartalmaznak. Egy műanyag fóliából állnak, amely lehet átlátszó, színes, nyomtatott vagy sima. Lehetnek egyrétegűek vagy többrétegűek, és olyan anyagokkal kombinálhatók, mint például papír és / vagy alumínium.

  PET / poliészter: A polietilén-teráftalát (PET) / poliészter termékekhez PET vagy poliészter hátteret használnak film vagy laminátum formájában. Mylar néven is ismert.

  Poliimid: A poliimid szalag poliimid fóliából és hőálló, szilikon ragasztóból áll. A poliimid fóliák hasznos hordozók rugalmas áramköri anyagok előállításához. A poliimid fólia kiváló fizikai, mechanikai, kémiai és elektromos tulajdonságokkal rendelkezik számos környezetben. (Kapton Tape néven márkanéven ismert). Magas hőállóság, rövid ideig 120C-tól 350C-ig. Főként a NYÁK forrasztó munkafolyamatoknál használatos

  PVC / Vinil: A polivinil-klorid (PVC) / viniltermékek vinil- vagy PVC-hátlapot használnak, hogy ellenálljanak a kopásnak, az időjárási viszonyoknak.

  Gumi: A gumi hátlap felhasználható alakítható öntapadó gumi elektromos szigetelő és tömítő szalag előállítására.

  Szilikon: A szilikon kiváló termék tömítésekhez, szigetelőkhöz, présbetétekhez és sajtolt részekhez. Számos szilikon alaplap használható a változó igények kielégítésére.

  Akrilfóliák: Az akrilfóliák műanyag vagy hőre lágyuló műanyag fóliák, amelyek polimetil-metakrilát (PMMA) vagy polimetil-2-metil-propanoát felhasználásával készülnek. Az akrilfóliák kiváló tisztaságúak és UV-stabilak.

  Üveg / üvegszál: Üvegszálas kompozit anyag vagy üvegréteg rendkívüli stabilitást biztosít nehéz körülmények között, mivel ellenáll a zsugorodásnak, a rothadásnak vagy az égésnek. Az üvegszál erősítésű szalagokat olyan alkalmazásokhoz tervezték, ahol nagy szakítószilárdságra van szükség.

  Filament: Az üvegszálas ragasztószalagszalag, amit általában hevederes szalagnak neveznek, több ezer szálból (általában üvegszálból) áll, amelyek fonalból vannak befonva, amelyeket a ragasztóba ágyanak be. Hossz és keresztszál erősítéssel. Erős és sokoldalú anyag, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy hasonló vagy furcsa alakú cikkeket csomagoljon össze szállítás vagy tárolás céljából. Válassz a hossz vagy keresztszál erősítésű szalagjainkból.

  Fluorpolimer / PTFE / PVDF: A poli (tetrafluoretilén) (PTFE) egy oldhatatlan vegyület, amely magas kémiai ellenállást mutat, és alacsony súrlódási együtthatót mutat. A fluorpolimer fóliák, rétegek vagy bevonatok műanyagokból, például poli-tetrafluoretilénből (PTFE) vagy poli (vinilididén) -fluoridból (PVDF) állnak. A fluorpolimert gyakran alkalmazzák olyan alkalmazásokban, amelyek kiváló kémiai ellenállást, jó dielektromos tulajdonságokat, valamint víz- és folttaszító tulajdonságokat igényelnek. Olyan alkalmazásokban is használják, ahol a kezelt anyag nem ragadhat hozzá az övhez, szövethez vagy laminátumhoz.

  A fóliák szintetikus gyanta ragasztók, amelyek tartalmazhatnak hordozót, de nem mindegyik.

  A transzferszalag, amely egy rendkívül sokoldalú termék, vékony öntapadó fóliából áll, hordozó nélkül, és a legtöbb száraz felületre hordható. Az átvágó szalagok gyakran használnak kioldó bélést a szalag kezelésének és kiadásának javítása érdekében.
  A kétoldalas szalagbetétek gyakran tartalmaznak differenciált bevonatú, könnyen meghúzható leválasztóbetéteket. Ezek a leválasztóbetétek papírból, filmből vagy szilikonból készülnek.

 • Mi az a nyomásérzékeny ragasztószalag?

  A ragasztószalagon található ragasztó, nyomás – érzékeny ragasztó egy speciális készítmény:
  A nyomásérzékeny ragasztószalag (PSA, öntapadós ragasztószalag) egy rugalmas és ragacsos ragasztószalag, amely a felhasznált nyomás nagyságával tapad az aljzathoz.

  Ez a műszaki kifejezés bármilyen típusú „ragasztószalag” vagy „ragasztószalag” számára. Ez azt jelenti, hogy a ragasztó szobahőmérsékleten agresszív és tartósan tapadó, és sokféle felületre tapad, anélkül, hogy csak ujj vagy kéz nyomására lenne szükség. A szalagok lehetnek ragasztóval bevont hordozó egyik oldalán (egyoldalas szalagok) vagy mindkét oldalukon (kétoldalas szalagok). Az eladott ragasztószalagok túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik, bár vannak olyan szalagok, amelyek szobahőmérsékleten szárazak vagy tapadásukhoz tapadnak, és aktiválást igényelnek a kötéshez, mint például hő, víz vagy más oldószer.

  A nyomásérzékeny ragasztók biztosítják, hogy a ragasztószalag a legkisebb érintésnél is összetapadjon.
  Fontos megérteni, hogy a felülettel való kötés kialakításához szükséges nyomás számos különböző paramétertől függ (a ragasztó típusa, a felületek jellege és simasága, valamint a környezeti hőmérséklet, amelyek a fő tényezők). A szalag felhordásakor mindig fontos, hogy szilárd nyomást alkalmazzunk, mivel a kötési szilárdság a ragasztó és a felület közötti érintkezés mértékétől függ. A szalag meghibásodásának általános oka a ragasztó és a tapadó felület közötti rossz kezdeti érintkezés.

  Ha a ragasztószalagnak különösen hosszú ideig kell működnie, ellenállnia ultraibolya napfénynek és szélsőséges hőmérsékletnek, akkor általában akril nyomásérzékeny ragasztókat használnak. Őket jobban hozzá lehet igazítani az egyedi igényekhez, mivel az akril szintetikus polimerekből áll, ami”testreszabható”.

  Természetes gumi adható hozzá, a gyanták beépülése révén különösen erős tapadással rendelkezik. Ragasztószalagot természetes gumi alapon alkalmaznak festési munkákhoz , vagy doboz záráshoz.

 • Hogyan érhetem el a legjobb eredményt egy nyomásérzékeny szalaggal?

  Amikor egy szalag használatát fontolgatod, három területet kell figyelembe venni és megérteni:
  1. Mit akarok a szalagtól – pontosan?
  2. Melyik termékemhez felel meg költséghatékony módon?
  3. Milyen kérdéseket kell figyelembe vennem a szalag alkalmazásakor a legjobb eredmény elérése érdekében?

  Miközben szalagot értékesítünk ügyfeleink alkalmazási problémáinak megoldására, felismerjük, hogy nem mindegy melyik ragasztó szalagot kínáljuk a legjobb megoldás érdekében.

  Nyomásérzékeny szalagok, más néven PSA, vagy öntapadós ragasztószalagok, széles körben alkalmazott szalagok, számos iparágban való alkalmazáshoz. Szerkezetük rugalmas anyagból készül, egy- vagy kétoldalas bevonattal, a megfelelő tapadáshoz nincs szükség víz, hő vagy oldószer aktiválására.

  A tapadó felületre való azonnali alacsony nyomás minden, amire szükség van, hogy ez a szalagtípus működjön a Számodra. Az a tény, hogy sokoldalúak és hatékonyak, nem garantálja, hogy minden alkalommal kiváló eredményekhez vezetnek.

  A megfelelő alkalmazási eljárás megfelelő ismerete szükséges, ha valaha is a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni ezekből a szalagokból.
  A megfelelő tárolás az egyik kulcs hatékony alkalmazás eredményéhez.

  A nyomásérzékeny ragasztószalagokkal való jobb eredmény elérésének egyik titka a megfelelő tárolás biztosítása az alkalmazás előtt. Ez elengedhetetlen annak biztosítása érdekében, hogy a szalagok megtartsák kötési tulajdonságaikat, amikor alkalmazzák őket.
  Alacsony vagy magas hőmérsékleten történő tárolás nem ajánlott, mivel ezek a körülmények a ragasztók és a hordozóanyagok leromlásához vezethetnek, ezáltal növelve a meghibásodás esélyeit alkalmazásukkor.

  Az alkalmazási hőmérséklet egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, mielőtt felhasználnád ezeket a szalagokat. Ha a szalagokat hővel felhordják a laminálás során, a hő elősegíti a ragasztó anyagáramlásának javulását, valamint a felület nedvesedését, ami végső soron hozzájárul a kötés szilárdságának javításához.

  Az alacsonyabb hőmérséklet a ragasztó elégtelen, gyenge kötéséhez vezethet.A magas hőmérsékletnél a szalag megnyúlhat.
  További stressz keletkezhet, és befolyásolhatja a kialakult kötést.
  A ragasztószalag +5 ° C (41 ° F) és +40 ° C (104 ° F) közötti hőmérsékleti tartományban használható legjobb eredménnyel. A hőmérséklet e tartomány alatt vagy felett is lehet, ha a szalag már a helyén van.
  Ha + 5 ° C alatt (41 ° F) vagy a + 40 ° C (104 ° F) hőmérséklet felett akarsz ragasztani a szalaggal, akkor speciális ragasztószalagot kell használnod.

  Felület előkészítése:
  A nyomásérzékeny szalagok bármilyen felhordása elõtt a felületeket megfelelõen kell előkészíteni. A jó felületnek tisztanak, száraznak kell lennie, és nem tartalmazhat zsírt, szennyeződést és egyéb szennyeződéseket, amelyek a szalag ragasztó rétege és a tapadó felület között lehetnek.
  Először tisztítsad meg a felületeket
  A tisztítás elvégzése után hagyj elegendő időt kiszáradásra
  A tisztítási folyamat előtt ellenőrizd a hordozót a tisztító oldattal, hogy ellenáll-e a tisztítószernek
  A tisztítás és szárítás után töröld le a felületet egy száraz ronggyal és alkohol-alapú oldattal, például izopropil.Gondosan ellenőrizd a felületet, hogy megtisztult-e szennyeződésektől, portól.

  A képződött kötés szilárdsága nem csak a felhordási nyomástól függ. Más tényezõk is szerepet játszanak. Ezek közül a legfontosabbak a kérdéses tapadástípus, a tartózkodási idõ és a felülettel való érintkezés.
  Erős kötéshez megfelelő érintkezési nyomást kell alkalmazni.
  Durva felületek esetén használjál kissé nagyobb nyomást.
  Úgy ragaszd fel a szalagot a felületre, hogy ne maradjon ránc,levegő buborék a szalag és a felület között.
  A nyomásérzékeny ragasztószalagok kiváló, sokoldalú szalagok, amelyek kiváló eredményt hoznak, ha helyesen használod őket.

 • Milyen tényezőket kell figyelembe venni, amikor szalagot választunk egy alkalmazáshoz?

  A megfelelő ragasztószalag kiválasztása.

  A ragasztószalagot az anyagok összeillesztésére és összeragasztására használják.                                                        A szalag tapadását számos tényező befolyásolja, és attól függően, hogy mire alkalmazzák, eltérően tapadhat. Az olyan anyagok, mint a fémek és az üveg magas felületi energiával rendelkeznek, és a szalagok általában szeretnek tapadni hozzájuk. A műanyagoknak v alacsony a felületi energiájuk, és a szalagok néha nehezen képesek erős tapadási kapcsolatot kialakítani velük. A szalag tapadását a környezet, a hőmérsékletet a páratartalom is befolyásolhatja. Emiatt fontos kiválasztani az alkalmazásához a megfelelő tapadást biztosító ragasztó szalagot.

  Vedd figyelembe, hogy melyik ragasztó szalag felel meg a feladatnak:

  A szalag hordozója,hátlapja
  Ragasztóanyag
  A ragasztó vastagsága
  Szakadási nyúlás
  Adhéziós érték rozsdamentes acél héjpróba
  Üzemi hőmérséklet
  Az alkalmazás időtartama
  Az anyag felülete

  Néha az összes információval is nehézkes lehet a legjobb szalag megtalálása.
  A csomagolószalag kiválasztása jelentéktelen döntésnek tűnik, de kritikus a csomagolási stratégia szempontjából, mint a csomag, a doboz, a töltőanyag  amit a tartalom biztonságának megörzése érdekében választottál, az áruk biztonságos és ép megérkezéséért a rendeltetési helyükhöz.
  A helytelen ragasztószalag alkalmazása – a termék károsodását,  lopását, a jó hírnévnek, az ügyfélkapcsolatnak károsodását okozhatja.
  A meleg olvadéktól az akrilragasztókig, a hidegtől a meleg hőmérsékletig sokféle tényezőre kell figyelni a megfelelő csomagolószalag kiválasztásakor:

  A  csomagolószalagok többféle minőségi kategóriákban kaphatóak. A hordozófilm és a ragasztó vastagsága változó lehet. Különböző tartóerőt és szakítószilárdságot biztosítanak. Amikor döntesz figyelj a szállításhoz kiválasztott doboz méretére, tartalmának súlyára, valamint a gyártási és szállítási környezetre, amiben a ragasztószalagot használni fogod. Ahogy a fentiek változnak, úgy a kiválasztott szalag minőségének is meg kell felelnie.

  Csomagolószalag vásárláskor vedd figyelembe  a gyártási és szállítási / tárolási környezetet. A hőmérséklet a páratartalom és a por befolyásolhatják a záródás, ragasztás minőségét.
  Sokféle kartondoboz érhető el, hullámkartontól az újrahasznosított, vastag vagy duplafalú, nyomtatott vagy viaszos opciókig. Mindegyik választásnakmegvannak a saját elõnyei a disztribúció számára, de előkerülnek a szalag teljesítményével kapcsolatos hibái is.

  A csomagolószalag felvitelének két módja:  Kézi eljárásban kézi szalag adagolóval, vagy automatizált eljárásban, automatikus, gépi adagolóval. Kézi eljárás során kritikus a könnyű letekeredés, a jó tapadás, az erős fólia hátlap, amely megakadályozza a nyújtást és a törést. Az automatizált műveletekhez koncentráljál az egyszerű lazításra, hogy csökkentsd a szalag törését az alkalmazás során a nyújtás és a szakadás miatt. Az azonnali tapadást biztosító ragasztószalagok olyan környezetekben is hasznosak, ahol a kartonok az azonnali raklapozását igénylik.
  A jó minőségű csomagolószalagok könnyen letekerhetők, jó tapadással vannak a hullámosított felülethez.

  Gyakran csak a szalagot hibáztatják, ha az esetleges záródások meghibásodnak. De a ragasztó szalag, a karton és az alkalmazási módszer kombinációja, a környezet vezet a biztonságos – vagy nem biztonságos – zárásokhoz.
  Az ipari  szalagoknak széles skálája van, és szinte minden ipari ágazatban használják őket. A nagyfeszültségű elektromos kábelek szigetelésétől kezdve más, egyszerűbb alkalmazásokig, például a csomagolásig, gyakorlatilag nincs semmi olyan, amit a szalag nem képes megtenni az ipari világban.

 • Miért veszíti el a ragasztószalag a tapadását?

  Ha a kezed zsíros vagy szennyezett, akkor az megzavarhatja a ragasztó szalag kötését. Ha nemrégiben olajjal dolgoztál, vagy krémet használtál, akkor a zsír bejuthat a szalagba, és tönkreteheti annak tapadását. Hasonlóképpen, por, szennyeződés juthat a felület és a ragasztó közé, és megbonthatja a kötést.

1 2 3 4