Open Category List

Térképborítékok

Úgy tűnik a Google térképei (Google Maps – https://www.google.com/maps) inspirálólag hatnak a művészekre, grafikai tervezőkre és kreatív szakemberekre. Korábbi posztunkban beszámoltunk egy 2010-es Gmail koncepcióról, amelynek megálmodói a megszokott ímél küldő gomb mellett egy “Küldj papír borítékot” gombot is elhelyeztek, megadva a felhasználónak a lehetőséget, hogy különleges alkalmakkor elektronikus levél helyett inkább hagyományos papír borítékot, vagy ahogyan angolul becézik, “snail mailt”, azaz “csiga levelet” küldhessen. Ráadásul mindezt egy gombnyomással és egy csekély összegű felár mellett, hisz a tervek szerint a borítéknyomást és a boríték kézbesítését a USPS (az amerikai postaszolgálat) oldotta volna meg. A boríték maga is egészen különleges lett volna, mivel a szolgáltatás automatikusan kikereste volna a küldő és a címzett tartózkodási helye szerinti Google Maps részletet, és azt gondolták rányomni a boríték teljes felületére egy nagyon látványos küllemet kölcsönözve annak. Az elképzelést, amely 5 év után is csak kreatív terv, és ha papíron született volna meg, nem pedig Photoshop-ban, akkor már igencsak poros lenne, nem valószínű, hogy egyhamar megvalósítják, noha mindenki csak jól járna vele: a felhasználónak nem kéne postára futkosnia, az egész felületén színesen megnyomott boríték szemetgyönyörködtető volna, továbbá a posta (és talán még a Google) is plusz pénzt kereshetne vele.

Ha a Google felvette volna az üzleti repertoárjába ezt a szolgáltatást, az igazán hiánypótló lett volna, hiszen megteremtette volna az 1 darabos olcsó borítéknyomás lehetőségét. Sajnos ugyanis jelenleg csak a cégek kiváltsága a boríték felülnyomás, hiszen a borítéknyomás megrendelése bizonyos minimum tételhez van kötve. Ha megnyomott borítékot látunk, akkor az bizonyosan egy cég logót vagy reklámszlogent tartalmaz. A polgári (nem üzleti) célú borítéknyomás egyelőre nem létező fogalom.

Nekem annyira bejött ennek az egyedi, személyreszabott térképes borítéknak az ötlete, hogy utánajártam a neten, hogyan lehetne mégis szert tenni ilyen kreatív térképes borítékra. És láss csodát, találtam egy másik netes szolgáltatást, aminek segítségével önkiszolgáló módon, saját magunk gyárthatjuk le a borítékot és saját asztali nyomtatóval magunk nyomhatjuk rá a kívánt Google Maps részletet.

Ezt a szolgáltatást úgy hívják, hogy mapenvelope és kiderült, hogy megelőzte a másik borítékos ötletet, hisz 2009-ben indította egy magát Bestemiray-nak nevező programozó, méghozzá azért, mert szerette volna vizuális formában megosztani egy barátjával, hogy épp hol tartózkodik.

A honlapon meg kell adnunk a tartózkodási helyünket, amit a rendszer automatikusan kikeres a Google Térképen.

Még azt is beállíthatjuk, hogy a rajzolt vagy a műholdas térkép verziót szeretnénk a borítékra nyomni.

 


Miután beírtuk az üzenetünket, rákattintunk a nyomtatás gombra, és fel is ugrik a nyomtatónk párbeszédablaka. Nyomtatás után kivágjuk a borítéksablont, és meghajtogatjuk a borítékot. A térképrészlet a boríték belsejére fog kerülni, és egy szövegbuborékban lesz látható a pontos tartózkodási helyünk és az üzenetünk.


Forrás: http://www.mapenvelope.com/ http://mashable.com/2010/03/31/google-maps-envelopes/#bnh3xpxha8qD

Kapcsolódó tudástár bejegyzések