Open Category List

Tudod, hogy hívják a papírlevelet angolul?

Nos, a képből talán már ki is találtad: a köznyelv  “snail mail”-nek, azaz “csigalevélnek” csúfolja viccesen a hagyományos, papír borítékban feladott levelet. Ez a becenév arra utal, hogy az ímélhez képest, ami gyakorlatilag azonnal* elér a fogadóhoz, a postai levél már szinte csigalassúságúnak tűnik.

Mindenki tudni véli, hogy a kifejezés az íméllel együtt született meg. A webopedia.com például ezt írja:

“The term didn’t exist until electronic mail (e-mail) became so prevalent that there was a requirement to differentiate the two. Obviously, the term was invented by e-mail aficionados as a small barb directed at the relative slowness of physical transportation.”

(A kifejezés nem létezett, amíg az elektronikus levél (az ímél) olyan elterjedt nem lett, hogy szükségessé vált megkülönböztetni az új és a régi típusú levelet. Nyilvánvaló, hogy az ímél rajongói aggatták rá ezt a pejoratív jelzőt a papírlevélre a fizikai szállítás relatív lassúsága okán.)

Nos, a valóságban azonban valami hasonló már lejátszódott az 1840-es évek Amerikájában, amikor feltalálták a telegráfot. Ez volt tehát a papír- boríték és levél első trónfosztása. A telegráf feltalálása ugyanis azt jelentette, hogy immár nem a levél volt a leggyorsabb kommunikációs csatorna többé. A Philadelphia North American című újság például azt írta, hogy:

“A piacok már nem fognak a csiga tempójú levelektől függeni.”

Hiába, a történelem ismétli önmagát. A papír boríték végét már akkor is látni vélték sokan. Az ímél és az elektronikus kommunikáció forradalmával manapság is sokan gondolják úgy, hogy a csigalevél sorsa végérvényesen megpecsételődött. A valóság viszont szerintem az, hogy új technológiák jöttek mentek – Hol van már a telegráf? – a papír levél viszont máig velünk van.

És azt is illik megjegyezni, hogy a hagyományos levelezés is halad azért a korral. Egyrészt a légipostának hála sokkal gyorsabb lett (bizony nagy utat tettünk meg a lovas postakocsik óta). Aztán gondoljunk csak a minőségi buborékos borítékra (másnéven légpárnás borítékra, vagy légpárnás tasakra), amely a fizikai csomagküldés új korszakát nyitotta meg, hisz a buborékos tasak használatával a küldő fél olyan, korábban elképzelhetetlen védelmet adhat a küldeménynek, ami garantálhatja annak épségben való megérkezését.

*Azért “gyakorlatilag azonnal”, mert a Gmailben például nemrégóta alapbeállítás, hogy az ímél nem kézbesítődik azonnal, hogy vissza tudjuk hívni, azaz a küldést vissza tudjuk vonni, ha hibát vettünk észre a szövegben vagy meggondoltuk volna magunkat. A felhasználó állíthatja be a beállításokban, hogy mennyi legyen a kiküldés késleltetése (akár 30 mp is).

Források: http://whatis.techtarget.com/definition/snail-mail https://en.wikipedia.org/wiki/Snail_mail http://www.webopedia.com/TERM/S/snailmail.html

Kapcsolódó tudástár bejegyzések