Open Category List

Mi az a nyomásérzékeny ragasztószalag?

A ragasztószalagon található ragasztó, nyomás – érzékeny ragasztó egy speciális készítmény:
A nyomásérzékeny ragasztószalag (PSA, öntapadós ragasztószalag) egy rugalmas és ragacsos ragasztószalag, amely a felhasznált nyomás nagyságával tapad az aljzathoz.

Ez a műszaki kifejezés bármilyen típusú „ragasztószalag” vagy „ragasztószalag” számára. Ez azt jelenti, hogy a ragasztó szobahőmérsékleten agresszív és tartósan tapadó, és sokféle felületre tapad, anélkül, hogy csak ujj vagy kéz nyomására lenne szükség. A szalagok lehetnek ragasztóval bevont hordozó egyik oldalán (egyoldalas szalagok) vagy mindkét oldalukon (kétoldalas szalagok). Az eladott ragasztószalagok túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik, bár vannak olyan szalagok, amelyek szobahőmérsékleten szárazak vagy tapadásukhoz tapadnak, és aktiválást igényelnek a kötéshez, mint például hő, víz vagy más oldószer.

A nyomásérzékeny ragasztók biztosítják, hogy a ragasztószalag a legkisebb érintésnél is összetapadjon.
Fontos megérteni, hogy a felülettel való kötés kialakításához szükséges nyomás számos különböző paramétertől függ (a ragasztó típusa, a felületek jellege és simasága, valamint a környezeti hőmérséklet, amelyek a fő tényezők). A szalag felhordásakor mindig fontos, hogy szilárd nyomást alkalmazzunk, mivel a kötési szilárdság a ragasztó és a felület közötti érintkezés mértékétől függ. A szalag meghibásodásának általános oka a ragasztó és a tapadó felület közötti rossz kezdeti érintkezés.

Ha a ragasztószalagnak különösen hosszú ideig kell működnie, ellenállnia ultraibolya napfénynek és szélsőséges hőmérsékletnek, akkor általában akril nyomásérzékeny ragasztókat használnak. Őket jobban hozzá lehet igazítani az egyedi igényekhez, mivel az akril szintetikus polimerekből áll, ami”testreszabható”.

Természetes gumi adható hozzá, a gyanták beépülése révén különösen erős tapadással rendelkezik. Ragasztószalagot természetes gumi alapon alkalmaznak festési munkákhoz , vagy doboz záráshoz.

knowledgebase