Open Category List

Milyen kérdéseket kell figyelembe vennem a ragasztószalagszalag alkalmazásakor a legjobb eredmény elérése érdekében?

Egy adott ragasztószalag adott felületre történő felhasználásának három tényezője befolyásolhatja a kötés teljesítményét:
1. A felületre kifejtett nyomás a kötés kialakulásához
2. A környezeti hőmérséklet és a környezeti feltételek a ragasztószalag felhelyezésekor
3. A felület tisztasága, amelyre a ragasztószalagot felvitték

A ragasztószalagok új alkalmazásra történő tesztelésekor alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy e három kérdést figyelembe vedd. Ezért ha a kötés meghiúsul, bizonyos fokú bizalommal meg lehet határozni, hogy nem a megfelelő terméket választottad. Ha problémát tapasztalsz egy olyan alkalmazásnál, amelyben a termék a múltban kielégítően működött, akkor normális a feltételezés, hogy a szalag hibás. Bár ez lehetséges, az esetek túlnyomó többségében a következő tényezők egyikére vagy keverékére lehet következtetni:

1. Nyomás
A kielégítő kötés kialakításához szükséges nyomás a ragasztó lágyságától, a bevonat tömegétől (a ragasztó tömege) és a felület simaságától függ. Így a nagy bevonatú kétoldalas szalag sima felülethez történő ragasztása sokkal kevesebb nyomást igényel a nedvesítéshez, mint egy vékony, tiszta akril ragasztószalaggal a texturált felületen.
Használhatsz kézi nyomóhengereket, amelyek elősegítik a szalag felvitelét. Ezek nagyon hasznos eszközök annak biztosításához, hogy a ragasztó nedvszívódjon az alatta lévő hordozóra. Nem szabad túlbecsülni annak fontosságát, hogy a ragasztó szilárdan érintkezzen a ragasztófelülettel. Mivel nemcsak a teljes ragasztó előnyeit veszíti el, hanem lehetőséget teremt a levegőnek és a nedvességnek a szalag alá történő bejutására, és az oxidáció és a kapilláris működés révén sokkal gyorsabban megoszlik a hatékonyság. a kötés.

2. Hőmérséklet és környezeti feltételek
Minden nyomásérzékeny ragasztószalag érzékeny a hőmérsékletre. A hőmérséklet emelkedésével egy ragasztó meglágyul, így könnyebben folynak és nedvesednek fel a felületen. A legtöbb gyártó azt javasolja, hogy az alkalmazás időpontjában a hőmérséklet haladja meg a 15 ° C-ot. Következésképpen a hűvösebb téli hónapokban rendszeresen felmerülhetnek problémák nyomásérzékeny szalagokkal. Ezt a jelenséget nagyon könnyen bebizonyíthatja az, ha egy ragasztószalag tekercset egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezel, majd másnap reggel megvizsgáld. Észre fogod venni, hogy a ragasztószalag tapintása nagyon “halott”, de melegítsd fel, és figyeld meg a különbséget. Nagy gyárakban, nyitott raktárakban vagy építkezéseken, ahol nem praktikus melegíteni a helyi környezetet, szükség lehet a tekercsek melegen tartására fűtőberendezés vagy más hely mellett, amíg azok ténylegesen használatba nem kerülnek. Ideális esetben mind a szalag, mind a ragasztandó tárgy felületének melegnek kell lennie.
A hőmérsékleten kívül a nedvesség befolyásolhatja a kötés minőségét is. Ez lehet a nagyon magas relatív páratartalom idején is, amikor a légkör közel van a telítettséghez, vagy közel van a harmatponthoz hideg reggeleken. A fém felületek különösen érzékenyek a páralecsapódásra, és így veszélyeztetik a kötési szilárdságot.

3. Felület előkészítése
Létfontosságú, hogy a felületeket tiszta, száraz és bármilyen felületi szennyeződéstől mentesen használd a ragasztáshoz.. A felszíni szennyeződések lehetnek por, szennyeződés, zsír, rozsda vagy más oxidánsok, a műanyagból származó penészkibocsátó szerek, maradék mosószerek, a bőrből származó olaj és a le nem zárt felületek laza részecskéi. Az összes ilyen idegen test csökkenti a ragasztó teljesítményét, és csökkenti az elérhető kötési szilárdságot.
Felülettisztító törlőkendők, amelyek izopropanolt tartalmaznak, ideálisak kisebb felületek tisztítására. Ha a felületek erősen szennyezettek, javasoljuk az X400 oldószeres tisztító (1 liter ón) vagy az X440 oldószer spray (350 g tartály) használatát. Ezeket az oldószereket szöszmentes ronggyal együtt kell használni, és be kell tartani a használatra vonatkozó biztonsági óvintézkedéseket. A felület tisztításakor ügyelj arra, hogy csak egy irányba töröljél, hogy elkerüld a keresztszennyeződést, és ellenőrizd, hogy a felületek teljesen szárazak a szalag felhelyezése előtt. Fontos az is, hogy ne érintsd meg a ragasztót, mivel a bőrödön lévő olaj elbontja a ragasztó tapadását.

Szerkezeti kötés
Ha olyan termékeket használsz, mint a habosított akril, a szerkezeti kötéshez, akkor különös figyelmet kell fordítanod a felület előkészítésére, mivel a szennyezett felületek súlyosan ronthatják az elérhető kötés minőségét. Erősen ajánlott, hogy ennek a folyamatnak a részében csak izopropanolt vagy speciálisan ajánlott felülettisztítót használj. Három szakaszú eljárásra lehet szükség:
a. Tisztítsd meg a felületeket oldószerrel és szöszmentes ruhával
b. Enyhén csiszoljd meg a teljes felületet, (pl. Tenacious X990) ez elősegíti a felületi oxidok vagy penészgomba-felszabadító szerek eltávolítását, és megnöveli a tapadási felületet a ragasztó számára.
c. Végül tisztítsd meg az oldószerrel a laza részecskék eltávolításához.
Megjegyzés: A következő, általánosan használt oldószerek nem javasoltak a felületek tisztításához, mivel ezek nem feltétlenül tisztán elpárolognak, és felületképződést eredményezhetnek, amely befolyásolhatja a kötést: benzin, metilezett szesz, terpentin, kerozin, prepszol, citrustisztító és ablaktisztító.

Bizonyos alacsony energiaigényű felületeken szükség lehet valamilyen típusú alapozó használatára, hogy a felület nyomásérzékeny szalaggal szemben érzékeny legyen. Az alapozó összeköttetésként szolgál az aljzat és a szalag között azáltal, hogy növeli a tapadási erők számát és típusát a felület felületén. Noha ez általában nem szükséges, alapozók használatára lehet szükség a felületeken, ha az alacsony energiájú felületen nagy kohéziós szilárdságú termék tulajdonságai szükségesek. Az alapozók használata jelentős egészségügyi és biztonsági problémákat jelenthet a munkahelyi felhasználásuk során. Javasoljuk, hogy kérjen technikai támogatást a szállítójától, ha úgy találja, hogy a kiválasztott termék nem felel meg az alkalmazás követelményeinek vagy elvárásainak.

Kapcsolódó tudástár bejegyzések