https://domypress.hu/image/cache/catalog/blog-digitalis-nyomda-1170x600.jpg
user image

A digitális nyomda népszerűségének titkai

A digitális nyomda napjainkban nagyon népszerű és elterjedt. Nem is csodálkozunk rajta, hiszen gyors, egyszerű és kényelmes. Otthonunkból vagy az irodánk kényelméből tudjuk megtervezni és elkészíteni a szükséges papír anyagokat. Nem csak fekete-fehér nyomtatványokat tudunk vele készíttetni, hanem színeset is. Most már nincs szükség ehhez az eljáráshoz filmet, vagy nyomóformát készíteni. Minden nyomtatott anyagot el lehet készíteni amire szüksége van a vállalkozásban.

[kép: digitális nyomda]A digitális nyomda költséghatékonyabb, mint az ofszet nyomda


Miért egyszerű a digitális nyomda? Csak egy bemeneti fájlra van szükség és ezt kell leadni a nyomdának. Ezek legtöbb esetben PDF, vagy PostScript fájlok szoktak lenni. A kép pedig digitálisan kerül át a nyomtatást végző eszközre, egy egyszerű nyomtatási paranccsal.

Az ofszetnyomtatás esetében szükség van nyomóformára. Ezzel szemben a digitális nyomtatás költségei már az indulásnál alacsonyabbak. A digitális nyomtatásnál csak fix darabszámos ár van. Így ténylegesen csak a darabszámmal megegyező árát kell majd a végén fizetni és nem jár extra költségekkel. Kisebb darabszám esetén is sokkal gazdaságosabb a digitális nyomda az ofszet nyomdával szemben. Ha csak például 10 darab névjegykártyára van szüksége, akkor a digitális nyomdánál csak a darabszámnak megfelelő összeget fizeti ki. Viszont ilyen kistételnél az ofszett nyomdában a nyomóformát is ki kell fizetni, hisz ezeknél a nyomdáknál csak akkor éri meg nyomtatni, ha több ezres példányszámban nyomtatsz. Mivel minél többet rendelsz annál kedvezőbb árat próbálnak majd kikalkulálni. Szóval, ha nem több ezres egyforma nyomtatványt szeretnénk semmi képen ne válasszuk az ofszet nyomdát.A digitális nyomda előnyei


Az egyszerűség érdekében a digitális nyomtatást nevezhetnénk tulajdonképpen egy tökéletes, csúcskategóriás minőségű lézernyomtatásnak is. Komoly előnye, hogy az ofszet technológiával ellentétben itt nincs szükség különösebb gyártás-előkészítésre, mint például montírozásra, levilágításra, lemezkészítésre, nyomógép beállításra, valamint festékező-beállításra, hanem elegendő egy jól megtervezett kiadvány elkészítése, majd a megfelelő gomb megnyomása. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a procedúrát kezelő munkatárs a számítógépről a nyomtatóra küldi a nyomtatásra szánt terméket és már el is kezdődik a munka.
A digitális nyomda változatossága


Mivel nincs egy fix nyomóforma, így minden példány egy kicsit vagy nagyon más is lehet. Az adatok, színek, motívumok nyomatról nyomatra más és más lehet. Így akár egy boríték nyomtatása során minden borítékon más név szerepelhet más megszólítással. Ezáltal több száz embernek egyedi borítékot tud küldeni az adott vállalkozás vagy cég.

A digitális nyomtatás minősége tökéletes, melyet két változatban ismerünk

Napjainkban már annyira fejlett a technológia, hogy digitális nyomda olyan minőséget tud gyártani, mint az ofszetgépek. Ezáltal nagyon magas minőséget képvisel az online nyomda.

Lézernyomtatás:

A lézernyomtatás elektrosztatikus elven működik: az anyag ellenkező töltésű (pozitív és negatív) részecskéi közötti vonzást használja ki. Így működik az irodai lézernyomtatók nagy része.

Tintasugaras nyomtatás (ink-jet nyomtatás):

A tintasugaras nyomtatófejek apró festékcseppeket helyeznek el a papíron. A kép a több ezer pont segítségével keletkezik, ezekből állnak össze a betűk és a képek.

Tintasugaras nyomtatással készülnek: nagy formátumú munkák (poszterek-tekercs formában, tetszőleges hosszban) fémre, fára, műanyagra kerülő nyomatok - Alacsony az előkészületi költsége.Ami igazán hatékony: kis példányszámú digitális nyomda


A digitális nyomdának sok előnye van, de talán a legnagyobb mind közül az, hogy kisebb példányszám esetén is gazdaságosan állítsunk elő magas minőségű nyomdai terméket. A digitális technológiának köszönhetően új elemekkel bővítettük a már eddig is színes termékpalettánkat. Többek között nyomtatható egyszínes könyv, színes könyv, prospektus, esküvői boríték, katalógus, marketing kiadvány, szórólap, étlap, matrica, névjegykártya boríték, belépőjegy, stb…